Vuoden arkeologinen teko -tunnustus 2015 myönnettiin Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n vuosikokouksen yhteydessä
- Metsähallituksen valtion metsien kulttuuriperintökohteiden inventointihankkeelle 2010-2015
sekä
- kirjalle 'Muinaisuutemme jäljet. Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle' (kirj. G. Haggren, P. Halinen, M. Lavento, S. Raninen, A. Wessman).
Valitsijaraati koostui HY:n, TY:n, OY:n, Museoviraston, maakuntamuseoiden, harrastajien ja yksityisten toimijoiden edustajista. Tunnustus päätettiin jakaa jaettuna valitsijaraadin äänestyksen pisteytyksen mentyä tasan. Ehdotuksia vuoden arkeologiseksi teoksi 2015 otettiin vastaan sekä yleisöltä että alan toimijoilta.
“Arkeologinen teko” voi olla mikä tahansa kotimainen tapahtuma, julkaisu, tutkimus, näyttely jne. mikä on esimerkiksi edistänyt arkeologian tunnettavuutta, näkyvyyttä tai tutkimusta. Se voi olla myös tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin, uraan tai julkaisuihin liittyvistä saavutuksista tai muusta toiminnasta.
Tunnustus myönnettiin nyt toista kertaa. Viime vuonna tunnustus myönnettiin Museoviraston arkistoaineiston digitalisointihankkeelle ja kunniamaininta Espoon kaupunginmuseolle sen vastuullista metallinilmaisinharrastusta edistäneestä toiminnasta.
Lisätietoja:
Ehdotuksia vuoden arkeologiseksi teoksi 2014 otettiin vastaan sekä yleisöltä että alan toimijoilta ympäri Suomen. Tunnustuksen valinnan teki alan tutkijoista koottu raati äänestysmenettelyn kautta, kunniamaininnasta päätti hallituksen kokous.
Vuoden arkeologinen teko -tunnustus myönnettiin Museoviraston digitointihankkeelle, jonka yhteydessä sen arkistossa säilytettäviä arkeologisia tutkimusraportteja 1800-luvulta 2000-luvulle on siirretty sähköiseen muotoon ja julkistettu kaikkien ulottuville. Palvelu on kaikille avoin ja toimii Museoviraston rekisteriportaalin kautta osoitteessa http://kulttuuriymparisto.nba.fi > Kulttuuriympäristön tutkimusraportit. Palvelu parantaa arkeologisen arkistoaineiston saatavuutta ja käytettävyyttä sekä helpottaa huomattavasti kenttätutkimusaineistoon perustuvaa perus- ja jatkotutkimusta.
Kunniamaininnan yhdistys päätti myöntää Espoon kaupunginmuseolle sen metallinetsintään liittyvästä ansiokkaasta toiminnasta. Museo on toiminnallaan edistänyt tutkijoiden ja harrastajien välistä yhteistyötä mm. harrastusta esittelevän näyttelyn, erilaisten tapaamisten ja maastohankkeiden sekä sisällöllisesti laadukkaiden kotisivujen ja muun aineiston kautta.
Vuosittain jaettavat tunnustukset myönnettiin 2015 ensimmäistä kertaa.