Picture: SMTT
 • Yhdistyksen toiminta ja tapahtumat: katso ajankohtaista -valikon alta


Värityskirja, mainos

"Suomalaiset muinaispuvut - Värityskirja" (julkistettu 11.12.2021)

Värityskirja esittää suomalaisten muinaispukujen kirjon aina 1800-luvun lopulla laaditusta Aino-puvusta vuonna 2021 julkistettuun Ravattulan pukuun. Väritettävää riittää, sillä jokainen aukeama pitää sisällään sekä väritettävän pukupiirroksen että yksityiskohtia pukujen asusteista tai muista yksityiskohdista. Jokaisesta puvusta on esitetty myös perustiedot tiiviisti. Kirjan on kuvittanut Emilia Lamppu.

Väritettävät muinaispuvut järjestyksessä: Aino-puku, Perniön puku, Tuukkalan puku, Muinais-Karjalan puku, Kaukolan puku, Euran puku, Maskun puku, Kaarinan puku, Mikkelin seudun puku ja Ravattulan puku. Kirjassa on myös tehtäväsivu muinaispukujen osien nimeämiseksi ja kartta muinaispukujen pohjana olevista haudoista.


Värityskirjan myynnillä tuetaan käynnissä olevaa Ravattulan puku -hanketta. Pukujulkistuksesta huolimatta löydön arkeologinen tutkimus jatkuu yhä, ja tekeillä on mm. puvusta kertova tieto- ja ohjekirja, johon ei ole saatu ulkopuolista rahoitusta.


Värityskirjan koko A4, 28 sivua, värikannet, väritettävät sivut paperi 170 g. Painopaikka Lehtisepät Oy, Lahti. Kustantaja Suomen muinaistutkimuksen tuki ry 2021.


Värityskirjan hinta on 8 e/kpl. Postikulut ovat tilausmäärästä riippumatta 4 e. Tilaukset sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@smtt.fi. Laita sähköpostiin mukaan tilausmäärä ja yhteystiedot (nimi, osoite, puh.nro).

Kirjaa voi erikseen sovittua ajankohtana myös hakea ennakko- tai käteismaksua vastaan Turusta Geotalolta (os. Akatemiankatu 1, Turku).


Värityskirja, mainos Värityskirja, mainos Värityskirja, mainos

Ravattulan muinaispuku -aiheiset postikortit ja -merkit (julkistettu 3.12.2021)

Ravattulan puku -aiheiset postikortit ja -merkit nyt saatavilla! Puvusta on teetetty 13 erilaista yleis- ja yksityiskohtakorttia. Kaikki yhdessä paketissa hintaan 10 e, yksitellen 1 e kappale. Mukana on myös pari joulutervehdykseenkin sopivaa kuva-aihetta!

Lisäksi teetetty pieni erä kuutta erilaista Ravattulan puku -aiheista 1. luokan omakuvapostimerkkiä, hinta näille on 3 e/kpl.Puku1 -postimerkki on loppuunmyyty 31.3.2022! Puku6 -postimerkin kuva puuttuu, mutta se on postikortin 24 mukainen.

Ravattulan puku -hanke ei suinkaan ole ohi, mutta ilman ulkopuolista rahoitusta projektin edistäminen on haastavaa. Kaikki tuotteiden myynneistä saatavat tulot käytetään Ravattulan puku -hankkeen kuluihin (pukuaiheisen kirjan tuottaminen, tutkimuksen jatko yms.).

Tuotteita saatavilla postitse (postikulut lisätään hintaan) sekä noutona erikseen sovittuna ajankohtana Turusta (os. Geotalo, Akatemiankatu 1). Tilaukset (mainitse tilauksesssa korttien/postimerkkien nro ja määrä, tarkista kuvista) sähköpostitse: sihteeri[at]smtt.fi.Ravattulan muinaispukuun liittyvät 13 erilaista postikorttia (nrot 16-28) esittelevät muinaispukua sekä kokonaisuutena että yksityiskohtien kanssa.Nämä Ravattulan muinaispuvun yksityiskohtia esittelevät kortit (nrot 26 ja 27) sopivat vaikka joulukorteiksi tai joulutervehdyksiin muutoin mukaan!Ravattulan puku esiintyy myös kuudessa erilaisessa postimerkissä. Puku6 -postimerkki on postikortin nro 24 mukainen. Puku1 -postimerkki on loppuunmyyty!


Ravattulan muinaispuku. Hautalöytö muinaispuvun perustuna -julkaisu (julkistettu 13.11.2020)

Ravattulan muinaispuku perustuu vuonna 2016 kaivettuun ja 2018 laboratiivisesti tutkittuun hautaan 41/2016. Tämä 20-sivuinen nidottu vihkonen kertoo yleisölle ja alan harrastajille tästä ainutlaatuisesta hautalöydöstä puvun takana.


Julkaisun hinta on on 10 €/kpl ja päälle postikulut 4 €/lähetys (tilattujen julkaisujen lukumäärästä riippumatta). Vihkoa saa suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä. Myyntitulot käytetään lyhentämättömänä Ravattulan puvun ja sen ohjeistuksen valmistamiseen.


Kuva

 • 'Ravattulan puku. Hautalöytö muinaispuvun perustana'

 • Kuva

 • Booklet is also available in English: 'Ravattula Costume. The Study of the Grave Find' • Ravattulan riipus (julkistettu 24.11.2018)

   Kyse on Ravattulan kirkon alta ja sen vierestä löytyneen kahden, lähes identtisen helan mukaan tehdystä riipuskorusta. Löydön perustana olleet pronssiset helat ajoittuvat 1100-luvulle ja ovat todennäköisesti olleet paikallista valmistetta. Korussa on ristimäinen kolmilehdykkäkoristelu ja sen suorakaiteen muotoisessa kilvessä kohoreunan sisällä kaksiosainen spiraalikuvio.


   Korusta on tehty pronssinen ja hopeinen versio. Korun koko on noin 30 x 20 mm ja sen paino noin 8 grammaa. Riipuksen on toimeksiannosta alkuperäisten pohjalta suunnitellut ja valmistanut naantalilainen Korupaja Vaskikäärme.

   Pronssisen riipuksen hinta on 45 eur (nyörillä) ja hopeisen 65 eur (nyörillä); hopeinen riipus hopeaketjulla (n. 45 cm pitkä) kustantaa 85 euroa. Koru on pakattu korurasiaan. Postitse toimitettaviin lähetyksiin lisätään postikulut 5,90 €.

   Tilauksia ottaa vastaan yhdistyksen sihteeri sähköpostitse 'sihteeri[at]smtt.fi'. Tilaukset toimitetaan postitse ennakkomaksua vastaan (tilisiirron näkyessä yhdistyksen tilillä), tai korun voi myös noutaa käteismaksua vastaan Turusta Geotalosta (os. Akatemiankatu 1) erikseen sovittavana ajankohtana. Riipusta on myös myynnissä SMTT:n eri tilaisuuksissa. Ravattulan nimikkokorun tuotto käytetään kokonaisuudessaan Ravattulan muinaispuvun valmistuskuluihin.


   Kuva

  • Hopeinen Ravattulan riipus hopeaketjulla.

  • Kuva

  • Pronssinen Ravattulan riipus mustalla nyörillä.


  • Vuoden 2018 joulupostimerkki (julkistettu 24.11.2018)

    Vuoden 2018 Ravattulan Ristimäen joulupostimerkkiin on kuvattu ote haudasta 8/2015 löytyneestä lautanauhasta. Kyse on ennallistuksesta, joka perustuu Maikki Kariston tutkimuksiin. Hauta ajoittuu todennäköisesti 1100-luvulle.


    Kannatustuotteena myytävän joulupostimerkin hinta on 3 € kpl ja sitä on teetetty vain pieni erä.


    Kuva

   • Postimerkkiin on kuvattu Ristimäeltä löytyneestä lautanauhasta tehty ennallistus.

   • Juvan risti -muinaiskoru

    Juvan Partalasta arkeologisissa tutkimuksissa löytyneen ainutlaatuisen rautakautisen riipusristin mallin mukaan tehty muinaiskoru saatavilla pronssisena tai hopeisena. Korun tuotto käytetään kokonaisuudessaan Juvan alueella tehtävään arkeologisen tutkimukseen. JOKUNEN KORU JÄLJELLÄ!

    Kuva Katso lisätietoja Juvan rististä täältä.

    Ravattula Ristimäki. Tutkimushankkeen eripainoksia 1 (2014)

    Sisältää Ristimäen kaivauksia johtavan arkeologi Juha Ruohosen kirjoittamat artikkelit:

    • Risti mäellä – Ristimäellä? Arkeologia NYT! 1/2012
    • Tutkimushistoriaa ja tuoreita havaintoja. Kaarinan Ravattula ja Ravattulan Ristimäki. Arkeologia NYT! 1/2013
    • Kirkollisen kulttuurin alkulähteillä. Kaarinan Ravattulan varhaiskeskiaikainen kirkko ja kirkkomaa. Historiallinen aikakauskirja 4/2013

    Ensimmäinen 400 kpl erä on jo loppuunmyyty. Nyt saatavilla toinen, täydennetty painos!

    Hinta: 5 eur / kpl


    Ravattula Ristimäki. Tutkimushankkeen eripainoksia 2 (2015)

    Sisältää Ristimäkeä käsittelevät artikkelit:

    • Löytöjä Ristimäeltä. Tuloksia ja tulkintoja vuoden 2014 kaivauksilta.Arkeologia NYT! 1/2015
    • "Kirkkolöytö on ainutlaatuinen maassamme"Hiisi 2/2014
    • Tutkijoita ja tutkimuskohteita muinaisessa RavattulassaKoroiSet 2/2014

    Hinta: 5 eur / kpl    Ravattula Ristimäki. Tutkimushankkeen eripainoksia 3 (2018)

    Sisältää Ristimäkeä käsittelevät artikkelit:

    • Punatukkainen tyttö ja 31 helmeä. Helminauha Ravattulan Ristimäen haudasta 1/2015 (Arkeologia nyt 1/2016)
    • Hihansuusta säärisiteisiin. Palasia Ravattulan Ristimäen tekstiililöydöistä (Hiisi 2/2016)
    • Havaintoja naisen vaatetuksesta ristiretkiajalla (Arkeologia Nyt 2017)
    • Arkulla vainaan. Ristimäen ruumishauta 19/2016 ja sen arkkurekonstruktio (Arkeologia Nyt 2018)

    Hinta: 5 eur / kpl


    Kirkon askarreltava pienoismalli

     Kirkon pahvinen pienoismalli mittakaavassa 1:200 (taitettu A5) ja mittakaavassa 1:250 (A5, postikortti). Tarvitset vain liimaa, sakset ja 5 minuuttia. Mukana kokoamisohjeet ja kirkosta kertova tiivis teksti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Ilmestymispäivä 7.7.2015.


     Kuva


    • Vasemmalla Ravattulan Ristimäen kirkon pienoismalli mittakaavassa 1:200 (hinta 4 €/kpl) ja oikealla postikorttimalli mittakaavassa 1:250 (hinta 2,5 €/kpl). Pienoismallit myydään kokoamattomina.


    • T-paita tekstillä "Muinaisjäännös. Lain suojaama"

     Paidassa tutkimuksen ja suojelun kannalta ajankohtainen teksti "Muinaisjäännös. Lain suojaama". Toisessa hihansuussa on lisäksi pieni smtt.fi -logo. Paidat ovat laadukkaita o-aukkoisia Fruit of the Loomin Valueweight -tuotteita. Mustia paitoja valkoisella tekstillä saa koossa S-3XL. Tämä päällä kelpaa vierailla niin muinaisjäännöksillä, kaivauksilla, museoissa, kesätorilla kuin paikallisessa kuppilassakin. Emäntä/isäntäkin tykkää - tai sitten ei.

     Hinta: jäsenille 15 euroa (1 jäsenhintainen tuote per jäsen), muille 20 euroa kappale.

     Svart T-skjorta med vit text: "Fornlämning, Skyddad enligt lag"

     S-XXL. Pris: 20 euro (medlemmar 15 euroa) per stycke.


     Ravattulan Ristimäki -kangaskassi Kuva

    • Tukevasta kankaasta valmistettu musta kangaskassi, jossa toisella puolella painettu Ravattulan Ristimäen kirkon kivijalan pohjakuva sekä teksti Ravattulan Ristimäki - Suomen vanhin kirkonpaikka.
    • Hinta 20 e / kpl (SMTT:n jäsenille 15 e / kpl


    • Arkeologi -heijastinliivit Kuva

    • Kenttätöitä tekeville arkeologeille ja arkeologian opiskelijoille! Keltainen huomioliivi, jossa takana selässä (joko keskellä tai alaselässä, ks. kuva ylh.) teksti arkeologi. Saatavana kolmea eri kokoa.
    • Hinta 20 e / kpl (SMTT:n jäsenille 15 e / kpl


    • Postimerkit 2015

      Kolme erilaista 1 lk. omakuvapostimerkkiä. Ilmestymispäivä 25.3.2015.


      Kuva

     • Postimerkki 4. Aiheena kirkon kivijalka kokonaan esiin kaivettuna syyskuussa 2014. Ilmakuva. Kuva: Ilari Korhonen. Hinta 3 e / kpl

     • Kuva

     • Postimerkki 5. Helminauhaan kuuluneita 1100-luvun lasihelmiä maassa löytöpaikallaan. Hinta 3 e / kpl

     • Kuva

     • Postimerkki 6. Brakteaatti eli yksipuolisesti lyöty hopearaha kirkon kivijalan sisältä. Lyöty noin vuonna 1220. Kyseessä on tiettävästi ainoa tämän rahatyypin edustaja Suomesta. Kuva: Aki Arponen. Hinta 3 e / kpl

     • Kaikkien merkkien hinta 3 e / kpl.

      Perusmerkkejä (4-6) saatavana vaihtelevasti myös arkeittain (10 kpl) 30 e/arkki.


     Postimerkit - ERIKOISPAINOS 2014

      Ravattulan Ristimäen syyskuulle jatkuvien kaivausten muistoksi laadittu rajoitettu, pieni postimerkkierä Ristimäestä syksyisessä asussaan. 1 lk. Ilmestymispäivä 4.9.2014


      Kuva

     • Postimerkki SYKSY. Aiheena syksyinen Ristimäki. Hinta 3 e / kpl
     MYYTY LOPPUUN! Ei enää saatavilla!


     Postimerkit 2014

      Kolme erilaista 1 lk. omakuvapostimerkkiä. Ilmestymispäivä 4.8.2014 - muutamia vielä jäljellä!


      Kuva

     • Postimerkki 1. Aiheena kirkon esiin kaivettua kivijalkaa. Hinta 3 e / kpl

     • Kuva
     • Postimerkki 2. Yleiskuva Ristimäestä. Hinta 3 e / kpl

     • Kuva
     • Postimerkki 3. Kirkon kivijalasta löytynyt koristeellinen vyönhela. Hinta 3 e / kpl

     • Saatavana vaihtelevasti myös arkeittain (10 kpl samaa merkkiä 30 eur).


     Postikortit 2017

      Viisi erilaista Ravattulaa ja Ravattulan Ristimäkeä käsittelevää postikorttia. Ilmestymispäivä 29.11.2017


      Kuva

     • Postikortti 11. Aiheena Ristimäen haudasta 1/2015 löytynyt helminauha löytöpaikallaan. Helminauha ajoittuu 1100-luvulle. Hinta 1 e / kpl

     • Kuva

     • Postikortti 12. Kookas aalto- ja viivakoristeinen saviastian kappale Ristimäeltä. Hinta 1 e / kpl

     • Kuva

     • Postikortti 13. Ristimäki kuvattuna ilmasta lokakuussa 2017. Kirkon kivijalan ennallistus ja muistoristi erottuu mäen alalaidassa. Hinta 1 e / kpl

     • Kuva

     • Postikortti 14. Talvinen kuva Ristimäen nykyisestä muistorististä. Hinta 1 e / kpl

     • Kuva

     • Postikortti 15. Ote 1700-luvun lopun ruotsalaisesta rekognosointikartasta. Kuva-alue ulottuu Aurajoen suusta Ravattulaan ja mm. koko Turun silloinen kaupunkialue näkyy kartassa. Hinta 1 e / kpl     Postikortit 2015

      Viisi erilaista Ravattulaa ja Ravattulan Ristimäkeä käsittelevää postikorttia. Ilmestymispäivä 26.6.2015


      Kuva

     • Postikortti 6. Aiheena kirkon kivijalka kokonaan esiin kaivettuna. Hinta 1 e / kpl

     • Kuva

     • Postikortti 7. 1100-luvun ruumishaudasta löytyneitä lasihelmiä löytöpaikallaan. Hinta 1 e / kpl

     • Kuva

     • Postikortti 8. 1200-luvun alussa Ruotsissa lyöty yksipuolinen hopearaha eli brakteaatti. Hinta 1 e / kpl

     • Kuva

     • Postikortti 9. Maisema Vanhalta Ravattulantieltä kohti Ristimäkeä. Hinta 1 e / kpl

     • Kuva

     • Postikortti 10. Rautakautinen uhri- eli kuppikivi Ravattulan Ristimäen viereiseltä mäeltä. Hinta 1 e / kpl


     • Postikortit 2014

       Viisi erilaista Ravattulaa ja Ravattulan Ristimäkeä käsittelevää postikorttia. Ilmestymispäivä 4.8.2014


       Kuva

      • Postikortti 1. Aiheena kirkon esiin kaivettua kivijalkaa. Hinta 1 e / kpl

      • Kuva

      • Postikortti 2. Kirkkorakennuksen kivijalan pohjakaava sekä ennallistuskuva kirkosta 1100- ja 1200-luvun vaihteesta. Hinta 1 e / kpl

      • Kuva

      • Postikortti 3. Yleiskuva Ristimäestä.Hinta 1 e / kpl

      • Kuva

      • Postikortti 4. Kirkon kivijalasta löytynyt koristeellinen vyönhela. Hinta 1 e / kpl

      • Kuva

      • Postikortti 5. Ravattulan isojakokartta 1760-luvulta. Karttaan on merkitty Ristimäen sijainti. Hinta 1 e / kpl


      • Raportit

       • Tutkimusraportteja (vuosien 2010-2013 virallisia tutkimusraportteja. Värikuvat, karttaliitteet). 5-10 eur/ kpl (2010 ja 2011 a 5 eur, 2012 a 8 eur ja vuoden 2013 raportti 10 e).

       Kirkkohiekka - Ravattulan kirkonpaikasta kertova muistoesine Kuva

      • Pieneen lasipulloon on arkeologisten kaivausten aikana kerätty hiekkaa Ravattulan Ristimäen kirkon alttarin edustalta, rakennuksen muinaisesta lattiatasosta.
      • Hiekkaan sisältyy kirkollisissa yhteyksissä runsaasti symboliikkaa. Tämä hiekka on muistona Suomen vanhimman kirkonpaikan tutkimuksista.
      • Rajoitettu määrä, numeroidut kappaleet.
      • Pakattu hopeanharmaaseen organzapussiin, mukaan liitetyssä kortissa on taustatietoa hiekasta ja paikasta.
      • Tuotto käytetään suoraan kirkonpaikan tutkimuskuluihin.

      • Hinta 50 e / kpl

      • Rautakautisen linturiipuksen muotoon tehty piparimuotti

       Kuva Saimme lahjoituksena pienen erän rautakautisen linturiipuksen muotoon tehtyjä piparimuotteja.

       Kuva Muotin suurin koko noin 9 x 8,5, korkeus 2 cm. Täysin kotimainen tuote, tekijänä Pläkki ja Peltituote T. Ojanperä.

      • Hinta 12 e / kpl (+ postitus 2 e / kpl). Kaikki tuotot käytetään suoraan alueella tehtävien arkeologisten tutkimusten tukemiseen!

      • Kuva Malli perustuu Juvan Remojärveltä 2000-luvun alussa löytyneeseen rautakautiseen, 1000- tai 1100-luvun pronssiseen lintukoruun. Lisätietoa Suomen linturiipuksista: Juvan lintu ja muita myöhäisrautakautisia linturiipuksia -artikkeli.

       Kannatustuotteita myydään yhdistyksen tapahtumissa tai niitä voi tilata sähköpostin kautta. Tilaukset: (sihteeri@smtt.fi). Mainitse tilatessasi oheistiedot, kuten korttien numerot ja määrä, paidan koko yms. sekä yhteystietosi. Saat tilauksen käsittelyn jälkeen sähköpostiisi tarkemmat ohjeet. Postitse lähetettäessä hintaan lisätään postituskulut postin hinnaston mukaisesti (joko kirjeenä tai seurantakoodillisena pakettina). Etukäteen sovittaessa voi tilauksen hakea Turusta tai jonkin Ravattulan Ristimäkeä käsittelevän tapahtuman yhteydessä myös muualta.


       Yhteystiedot

       Suomen muinaistutkimuksen tuki ry
       Sposti: sihteeri@smtt.fi

       Sivustoa päivitetty 20.6.2022