Picture
1100-luvun alkuun ajoittuvasta ruumishaudasta löytyi säiläkirjoituksella varustettu miekka sekä lukuisin pronssikoristein varustettu helavyö, osin vielä vyön nahassa kiinni. Vyöstä on roikkunut myös komea puukon tuppi. Luuta oli säilynyt pronssiesineiden yhteydessä, mutta vain vähän. Sen sijaan tekstiiliä löytyi runsaasti.

Suomen muinaistutkimuksen tuki on saanut virallisen pienkeräysluvan varojen keräämiseen tämän Perttelin hautalöydön tutkimiseksi ja esineistön konservoimiseksi. Kerätyt varat käytetään esimerkiksi tekstiilien värien ja kuitujen analysoimiseen, esineiden metallipitoisuuksien mittaamiseen, maanäytteiden tutkimiseen, radiohiiliajoituksiin, konservointiin jne.

Tällä kotisivulla http://smtt.fi/pertteli/

Facebookissa https://www.facebook.com/muinaistutkimuksentuki

Instagramissa https://www.instagram.com/suomenmuinaistutkimuksentuki/


Helavyön risti
Tiedote ruumiskalmiston löytymisestä (Turun yliopisto):

https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/mediatiedote/uusi-ristiretkiaikainen-ruumiskalmisto-loytynyt-salosta


Pienkeräysnumero RA/2024/781

Keräystili FI48 5716 9020 1400 70 (OKOYFIHH)

Pienkeräyksen järjestäjä Suomen muinaistutkimuksen tuki ry

Yhteystiedot sihteeri@smtt.fi

Keräysaika 01.05.2024 - 31.07.2024

Keräysalue koko Suomi Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Ensisijainen käyttötarkoitus Salon Perttelin Kärrin hautalöydön tutkimus ja esineiden konservointi, toissijainen käyttötarkoitus (ylijäävät varat) Ravattulan Ristimäen esinelöytöjen konservointi.

Picture

Picture

Osa Salon Perttelin Kärrin hautalöydöistä, etenkin orgaanista materiaalia sisältäneet kokonaisuudet, otettiin talteen maapaakkuina laboratiivista tutkimusta varten. Maan tukemina talteen otetut löytöjä on nyt puhdistettu esiin mikroskoopin alla Turun museokeskuksen konservointilaboratoriossa. Kuvissa villakangasta sekä nahkavyön pronssihela ja pronssinen ristiriipus.

Picture

Salon Perttelistä syksyllä 2023 löytyneestä "miekkamiehestä" komeine helavöineen on nyt tehty radiohiiliajoitus. Tuloksen mukaan (kuvassa kalibroitu ajoitustulos) hauta ajoittuu todennäköisimmin ristiretkiajan lopulle, vuosiin 1113-1154. Radiohiiliajoituksen teetti Suomen muinaistutkimuksen tuki ry yksityisen henkilön tarkoitukseen antamalla rahalahjoituksella.


Picture

Salon Perttelin Kärristä löytyneen upean helavyön metalliosia on tutkittu pXRF-spektrometrimittauksin. Menetelmällä saadaan selville esineissä käytetyn metallin koostumus. Kuvassa helavyöhön kuuluvan pronssiristin metallipitoisuutta mitataan.



Picture

Picture

Picture

Salon Perttelin Kärrin hautaan kuulunut sormus ei ollut vainajan sormessa, sillä tämä kookas keskikilvellinen pronssisormus löytyi kaivannon seinämästä haudan jalkopään kohdalta. Sormuksen sisäosa oli myös täynnä tummaa maata, ja sen päältä löytyi sekä villatekstiiliä että nahkaa, sisältä villanyöriä. Sormuksen sisähalkaisija on 18-19 mm, pituus 30 mm.

Haudan jalkopäästä löytyvät sormukset, joiden yhteydestä havaitaan usein myös villalankaa, on yleinen ilmiö. Niitä tunnetaan esimerkiksi useista Halikon Rikalanmäen haudoista. Rikalanmäki on Pertteliä lähinnä oleva tunnettu ristiretkiajan kalmisto, ja molemmat entiset pitäjät, Halikko ja Pertteli, kuuluvat nykyisin Salon kaupunkiin.


Picture

Picture

Picture

Salon Perttelin ristiretkiaikainen löytö tehtiin historialliselta Kärrin tilalta, Perttelin keskiaikaisen harmaakivikirkon naapurista. Lähes löytöpaikan päällä, tilan väentuvassa, sijaitsee Kärrin rusthollin galleria, joka on avoinna kesäsunnuntaisin klo 12-15 elokuun 12. päivään saakka. Kesäkaudella 2024 galleriassa on 7 esillä kuvataiteilijan yhteisnäyttely. Idyllisessä väentuvassa on myös kahvio ja puoti, jossa on hautalöytöön liittyviä tuotteita. Lisäksi pihalla on lampaita aitauksessa. Ryhmillä on myös mahdollista varata retki galleriaan muulloinkin kuin sunnuntaisin.

Facebookissa https://www.facebook.com/Karrintila/


Picture

Picture

Picture

Salon Perttelin Kärrin hautalöytöjen tutkimus etenee. Vainajan reisiluun vierestä löytyi Suomen oloissa poikkeuksellisen upeassa kunnossa säilynyt nahkainen, pronssiheloitettu veitsentuppi. Tupen kärki ei näy kuvassa, sillä se löytyi jo aiemmin. Tupen koristeelliset pronssiheloitukset erottuvat vihreinä, mutta nahkaan on tehty ornamentteja myös litteällä pronssilangalla. Vyöhön ripustamista varten tupen reunahelan yläpäähän on kiinnitetty kapea nahkahihna.


Picture

Röntgenkuva paljasti, ettei Salon Perttelin Kärrin pronssiheloitetun veitsentupen sisällä ole lainkaan puukkoa! Puukkoa ei löytynyt myöskään muun hauta-aineiston yhteydestä, joten tuppi on laitettu hautaan tyhjänä. Tuppeen litteällä pronssilangalla tehty koristelu erottuu röntgenkuvassa hyvin. Tästä löydöstä olisi mahdollista tehdä upea replika!

Yksityiskohtainen tarkastelu paljasti myös, että tupen päälle on tarttunut karvaa. Tämä saattaa olla peräisin haudassa esimerkiksi pehmusteena olleesta taljasta. Kaikki haudan karvalöydöt pyritään analysoimaan eläinlajien selvittämiseksi.


Picture


Picture

Kärrin rusthollin galleriasta on saatavilla Salon Perttelin Kärrin ristiretkiaikaisen hautalöydön vinoristikoristeisista heloja mukailevia upeita keraamisia kaula- ja korvakoruja! Korut ovat keramiikkataiteilija Jaana Sarpaniemen suunnittelemia ja niissä on kaksi polttoa. Väreinä ovat alkuperäistä pronssia mukaileva sävy sekä luovasti vapaat värit. Kaulakorun hinta on 28 € ja korvakorut maksavat 35 €. Kärrin rusthollin galleria on avoinna kesäsunnuntaisin klo 12-15. Samalla käynnillä voi tutustua tämän ristiretkiaikaisen hautalöydön upeaan miljööseen ja vaikka vieressä olevaan Perttelin keskiaikaiseen kivikirkkoon.


Picture

Laboratiivinen kaivaus tarkoittaa maastossa talteen otettujen löytökokonaisuuksien esiin kaivamista ja tutkimista laboratorio-oloissa. Tämä tapahtuu yleensä varsinaista kaivausta myöhemmin. Kärrin löydön laboratiivisen kaivaustutkimuksen on vapaaehtoistyönä ollut tekemässä arkeologi Jaana Riikonen.

Nyt Salon Perttelin Kärrin pronssilöytöjen yhteydestä on löytynyt hyvin runsaasti mineralisoituneita ns. ruumismadon toukan koteloita. Kyseessä ovat raatokärpäsen (Calliphoridae) toukan kotelot. Löydöksiä tutkimalla voidaan myös arvioida vainajan kuolinaika tietyllä tarkkuudella. Kotelot kertovat lisäksi, ettei vainajaa ole peitetty heti kuoleman jälkeen. Kuvassa on yksi mineralisoitunut toukan kotelo helavyöhön kuuluneen riipusristin keskikohdan lähellä.

Voit auttaa meitä selvittämään vainajan tarkempaa kuolinhetkeä osallistumalla löytökokonaisuuden tutkimusta ja esineistön konservointia tukevaan pienkeräykseen. Keräyksen tavoite häämöttää vielä kaukana, eli paljon mielenkiintoista uhkaa jäädä tutkimatta. Suuret kiitokset kuitenkin jo tähän mennessä lahjoittaneille 33 henkilölle! Käytännössä ilman teitä mitään tästä löytökokonaisuudesta ei voitaisi tutkia.


Picture


Picture


Picture

Tekstiileihin erikoistunut arkeologi Jaana Riikonen on nyt laboratoriossa puhdistanut maapaakussa talteen otetun Salon Perttelin Kärrin helavyön erään osan, jonka yhteydessä oli säilynyt myös runsaasti tekstiiliä. Samaa tekstiiliä oli sekä irrallisena palana että helavyötä vasten. Kangas on 2/2-toimikasta, jonka loimi on S-kerrattua, kude kertaamatonta z-kehrättyä villalankaa. Kankaan alla olevassa vyönosassa on kaksinkertainen nahkahihna ja kaksi vinoristihelaa, hihnanjakajan toisella puolella on yksinkertainen nahkahihna ja yksi hela.

Tämän löydön tutkimus jatkuu tarkoilla mittauksilla ja värianalyysiin soveltuvien näytteiden ottamisella. Tutkimuksen varainkeruun tuloksista riippuu, voidaanko analyysiin lähettää kaikista kiinnostavista kohdista näytteet, vaiko joudutaanko näytemäärää supistamaan vain aivan välttämättömiin.


Picture


Picture


Picture


Picture

Nyt edellisessä päivityksessä olleesta helavyön osasta puhdistetaan hiekkaa varovasti pois siveltimellä. Tämän jälkeen loimen ja kuteen tiheydet mitataan. Villakangas on 2/2-toimikasta, joka on yleisin kankaansidos suomalaisissa myöhäisrautakauden tekstiileissä.

Aineistosta otetaan pinseteillä pienet langanpätkät kuitututkimusta ja värianalyysia varten. Kuitututkimuksen, jonka tekee Heini Kirjavainen, selvitetään villan laatu ja alkuperä.

Värianalyysi puolestaan paljastaa, onko nyt ruskealta näyttävä lanka luonnonväristä vai värjättyä villaa. Värinäytteet lähetään tutkittavaksi belgialaiseen laboratorioon, joka on erikoistunut arkeologisten tekstiilien värinmääritykseen.

Analyysejä ei voi tehdä vapaaehtoistyönä, vaan ne teetetään ostopalveluna, johon olemme pienkeräyksellä keräämässä varoja. Esimerkiksi yhden värianalyysin hinta on määräalennuksena 200 euroa, ja tutkimuksen päälle tulee vielä raportointi- ja hallinointikulut. Pyrkimyksenä olisi analysoida kaikkiaan 13 tekstiilinäytettä tästä ainutlaatuisesta Salon Perttelin Kärrin hautalöydöstä.


Picture

Varainkeruukampanja Salon Perttelin Kärrin helavyöhaudan arkeologisen löytöaineiston tutkimiseksi on päättynyt. Suuri kiitos kaikille 47 lahjoitajalle! Keräyksen loppukiri yllätti hyvinkin positiivisesti, ja pääsimme lopulta lähes tavoitteeseemme!

Tästä on hyvä jatkaa. Huomenna kankaiden villanäytteet lähtevät Belgiaan analysoitavaksi ja aineiston tutkimus jatkuu muutoinkin aktiivisena. Kuvassa Kärrin pihassa kasvavaa ukontulikukkaa (Verbascum thapsus).


Yhteystiedot

Suomen muinaistutkimuksen tuki ry
Sposti: sihteeri@smtt.fi

Sivua päivitetty 1.8.2024