Picture
Juvan Partalan kuninkaankartanon ympäristöstä, vuosina 2015 ja 2016 tehdyissä arkeologisissa tutkimuksissa, löytynyttä ainutlaatuista ristiriipusta on ryhdytty kutsumaan 'Juvan ristiksi'.


Ristin koristelussa yhdistyy sekä ristisymboliikka että kansanomainen ornamentiikka. Kauttaaltaan koristellulle ristille ei tunneta muualta vastineita. Sen omaperäinen koristelu viittaakin paikalliseen valmistukseen.


Esine on ajoitettu rautakauden loppupuolelle, savokarjalaiseen ristiretkiaikaan 1100-1300-luvuille. Löytynyt riipus on valamalla valmistettu tina-hopea-kupariseoksesta ja sen koko on noin 4 x 3,5 cm.


Juvan rististä muotoutui heti sen löytymisen jälkeen ’Juva 575’ -vuoden tunnus. Juhlavuodelle haluttiin yhtenäinen ja paikallinen ilme, joka samalla kuvaa pitäjän pitkää historiaa. Ainutlaatuisena löytönä tämä ristiriipus on juuri sellainen.


KORUA TEETETÄÄN VAIN TILAUKSIIN PERUSTUVA MÄÄRÄ! ENNAKKOVARAUSMYYNTI VOIMASSA ELOKUUN LOPPUUN! OSTAMALLA TUET ALUEEN MENNEISYYDEN TUTKIMUSTA!


Juvan risti, pronssinen ’Juvan rististä’ on kesällä 2017 saatavilla alkuperäisen esineen mukaan tehty koru. Käsityönä kotimaassa valmistettavaa korua saa sekä pronssisena että hopeisena (leimattuna), joko nauhalla tai pronssi-/hopeaketjulla. Kaikkiin koruihin sisältyy myös säilytysrasia ja tietoa rististä.


Ristejä teetetään vain ennakkomyyntiin perustuva määrä. Riipuksen myyntituotolla tuetaan lyhentämättömänä Juvan ympäristön arkeologista tutkimusta yleishyödyllisen Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n toiminnan kautta. Ostamalla korun voit siis suoraan tukea Juvan ja Etelä-Savon muinaishistorian tutkimusta!


4.7.2017: noudettavaksi Juvalta tilatut ja ennakkoon maksetut korut voi hakea Juvan museosta heinäkuun aikana.

21.5.2017: postitse toimitettavaksi tilattuja koruja ryhdytään postittamaan.

3.4.2017: saimme pronssista Juvan ristiä pronssiketjulla toimitettavaksi. Ennakkoon tilanneet saavat sen postitse lähiaikoina. Jos tilauksessasi on myös hopeisia koruja, lähetämme kulujen säästämiseksi kaikki samanaikaisesti hopeistenkin saapuessa.


Huom! Juvan kunnantoimistossa on myytävänä erä pronssista Juvan ristiä nauhalla hintaan 50 e (käteismaksu). Muu myynti ainoastaan tämän sivuston kautta!


Juvan risti, hopeaa

Juvan ristiä saa pronssisena tai hopeisena (leimattua hopeaa) ja sekä nyörillä että ketjulla (pronssi- tai hopeaketju, vakiopituus 42 cm)

  • pronssi 45 € (nyörillä)

  • pronssi 50 € (pronssiketjulla)

  • hopea 65 € (nyörillä)

  • hopea 85 € (hopeaketjulla)

Kaikkien korujen mukana tulee säilytysrasia ja tietoa ristin historiasta.


Lisätietoa, kyselyt ja tilaukset:


sihteeri@smtt.fi (viestin otsikoksi Juvan risti)


Sitovat tilaukset elokuun loppuun mennessä, toimitukset lokakuussa 2017 postitse tai haettuna Turusta. Postitse toimitettaviin lisätään postituskulut pakettina 5,20 e.


Lue lisää Partala-hankkeesta!

Yhteystiedot

Suomen muinaistutkimuksen tuki ry
Sposti: sihteeri@smtt.fi

Sivua päivitetty 20.7.2017