Picture
Juvan Partalan kuninkaankartanon ympäristöstä, vuosina 2015 ja 2016 tehdyissä arkeologisissa tutkimuksissa, löytynyttä ainutlaatuista ristiriipusta on ryhdytty kutsumaan 'Juvan ristiksi'.


Ristin koristelussa yhdistyy sekä ristisymboliikka että kansanomainen ornamentiikka. Kauttaaltaan koristellulle ristille ei tunneta muualta vastineita. Sen omaperäinen koristelu viittaakin paikalliseen valmistukseen.


Esine on ajoitettu rautakauden loppupuolelle, savokarjalaiseen ristiretkiaikaan 1100-1300-luvuille. Löytynyt riipus on valamalla valmistettu tina-hopea-kupariseoksesta ja sen koko on noin 4 x 3,5 cm.


Juvan rististä muotoutui heti sen löytymisen jälkeen ’Juva 575’ -vuoden (2017) tunnus. Juhlavuodelle haluttiin yhtenäinen ja paikallinen ilme, joka samalla kuvaa pitäjän pitkää historiaa. Ainutlaatuisena löytönä tämä ristiriipus on juuri sellainen.


Juvan risti, pronssinen ’Juvan rististä’ on kesästä 2017 lähtien alkuperäisen esineen mukaan tehty koru. Käsityönä kotimaassa (Korupaja Vaskikäärme, Naantali) valmistettavaa korua saa kauttamme sekä pronssisena että hopeisena, joko nauhalla tai pronssi-/hopeaketjulla. Kaikkiin koruihin sisältyy myös säilytysrasia ja tietoa rististä.


Riipuksen myyntituotolla tuetaan lyhentämättömänä Juvan ympäristön arkeologista tutkimusta yleishyödyllisen Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n toiminnan kautta. Ostamalla korun voit siis suoraan tukea Juvan ja Etelä-Savon muinaishistorian tutkimusta!


25.5.2020: Kevätsiivouksen yhteydessä löytyi vielä pieni erä hopeisia Juvan ristejä sekä ketjulla että nyörillä.

15.1.2020: Kaikki korut loppuunmyyty! Juvan kunnantalolta on saatavissa pronssisia ristejä nyörillä.

10.10.2019: vain muutama hopeinen risti nyörillä enää tilattavissa! Juvan kunnantalolta on saatavissa pronssisia ristejä nyörillä.

13.2.2018: hopeista ketjulla ja nauhalla saatavilla jälleen!

2.1.2018: pronssista ristiä nauhalla myydään Juvan kunnantalolla

19.12.2017: vain pronssista nauhalla saatavana.

5.12.2017: muutamia kappaleita saatavilla, toimitus postipakettina.

4.7.2017: noudettavaksi Juvalta tilatut ja ennakkoon maksetut korut voi hakea Juvan museosta heinäkuun aikana.

21.5.2017: postitse toimitettavaksi tilattuja koruja ryhdytään postittamaan.

3.4.2017: saimme pronssista Juvan ristiä pronssiketjulla toimitettavaksi. Ennakkoon tilanneet saavat sen postitse lähiaikoina. Jos tilauksessasi on myös hopeisia koruja, lähetämme kulujen säästämiseksi kaikki samanaikaisesti hopeistenkin saapuessa.


Huom! Juvan kunnantoimistossa on ollut myytävänä erä pronssista Juvan ristiä nauhalla hintaan 50 e (käteismaksu). Muu myynti ainoastaan tämän sivuston kautta!


Juvan risti, hopeaa

Juvan ristiä on tehty täysikokoisena sekä pronssisena että hopeisena. Pienempään kokoon sovitettuna korua saa hopeisena.


Yhteystiedot

Suomen muinaistutkimuksen tuki ry
Sposti: sihteeri@smtt.fi

Sivua päivitetty 31.5.2023